Пређи на главни садржај

Ajme ! Indijski sutlijaš - Sevia kir po Gastronomadovom receptu


27 . jula je održana kulinarska radionica Gastronomada . Pozivu se odazvalo nas par kulinara u želji da izadjemo iz okvira bakine i mamine kuhinje i zaronimo u svet internacionalnih specijaliteta i naučimo naravno nešto novo. Iako mi Tajana pridaje veći značaj , obe nas je na ovu radionicu odvela znatiželja . Meni je bilo prijatno subotnje poslepodne provedeno sa istomišljenicima i opuštena atmosfera gde niste morali objašnjavati zašto kuvate i zašto ste gurman. Već duže vreme sam planirala da napravim indijski sutlijaš koji je Tajana napravila na radionici  , tako da se nisam dvoumila kad je Zoka zadala temu. Moram priznati i da gledam "Odbačenu " , JA koja nikad nije gledala serije :D
Pravila po Gastronomadovom receptu , možete original videti ovde .
Tajaninu verziju ovde .
Isti recept možete videti ovde  -  na Coolinarici  .
Ja sam prilagodila postu i napravila posnu verziju. Slatku pavlaku nisam dodavala , zamenila sam narandžinim sokom.

Sastojci :
40 gr. margarina
200 gr. posne fide - rezanaca za supu ( Danubius )
1 litar sojinog neutralnog mleka 
100 gr. mlevenih lešnika
50 gr. mlevenih badema
malo rendanog muskatnog oraščića
sok jedne narandže
1 rendana jabuka
3 kašike meda
2 kašike šećera
100 gr.kandiranih  brusnica

Kompot od višanja :
5 kašika šećera
300 gr. zamrznutih višanja

Priprema :
Rastopiti margarin i propržiti fidu uz stalno mešanje dok ne dobije zlatno- žutu boju. U proprženu fidu dosuti sojino mleko . Kad počne da se zgušnjava , dodati mlevene lešnike i bademe. Zasladiti šećerom i medom. 
Skloniti sa vatre i dodati brusnice , narandžin sok i rendanu jabuku.
Servirati sa kompotom od višanja : 5 kašika šećera karamelizovati i dodati smznute višnje. Višnje će pustiti svoj sok. Kuvati dok se tečnost ne reducira .

Verzija za štampu 
 




Коментари

  1. Sanja, sutlijaš obožavam i ova tvoja ulaznica mi je odlična za igricu. Prijatno i uživaj u njemu.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu